
Antalya'dan İhracat Hamlesi: Radikal Politikalar Şart Mı?
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkan Vekili Halil Bülbül, ihracatın artırılması için radikal politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bülbül, küresel ticarette yaşanan değişimlere dikkat çekerek, Türkiye'nin bu yeni döneme hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. "ABD Başkanı’nın anlık kararlarıyla başlayıp derinleşen ve yaygınlaşarak uluslararası ticareti etkileyen politikalarla karşı karşıyayız. Dünya ticaretinin ve büyümesinin yavaşlayacağı bu gidişatta böyle bir gümrük duvarı, ihracatımıza ilave olumsuz etkileri beraberinde getirecektir. Dünyada hakim olmaya başlayan 'ucuz döviz, pahalı milli para' dönemine hazırlık yapmalıyız" diyen Bülbül'ün açıklamaları, ihracat çevrelerinde büyük yankı uyandırdı.
İklim Değişikliği ve Tarım Sigortası Vurgusu
ATB Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nda tarım ve ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Bülbül, iklim değişikliğinin etkilerine de değindi. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Bülbül, "İklim değişikliğinin etkilerini bizzat tarlalarımızda ve bahçelerimizde yaşıyoruz. Kuraklık, sel, don, hortum ve dolu gibi aşırı hava olayları her geçen yıl daha sık karşımıza çıkıyor" dedi. Üreticilerin tarım sigortası yaptırmakta zorlandığına dikkat çeken Bülbül, bu konuda yeni bir model geliştirilmesi gerektiğini savundu.
Ağır üretim maliyetleri altında ezilen üreticinin, yüksek sigorta primleri nedeniyle tarım sigortası yaptıramadığına dikkat çeken Bülbül, "Bu nedenle afetler karşısında savunmasız kalıyorlar. Tarım sigortasını bir zorunluluk olarak görmeli ve özellikle küçük üreticiyi koruyacak, maliyet yükünü azaltacak yeni bir model geliştirmeliyiz. Üreticilerin zararlarının karşılanması için bakanlığın çalışmalara başlaması önemlidir. Ancak tarım sigortası sisteminin köklü şekilde gözden geçirilmesi ve üreticiyi motive eden çözümlerin uygulanması gerekmektedir" diye konuştu.
İhracat için Radikal Politikalar Şart
Halil Bülbül, ülke, Antalya ve tarım sektörü açısından yükselen risklere dikkat çekerek, ihracatın bu durumdan etkilenebileceği uyarısında bulundu. Bülbül, "ABD Başkanı’nın anlık kararlarıyla başlayıp derinleşen ve yaygınlaşarak uluslararası ticareti etkileyen politikalarla karşı karşıyayız. Dünya ticaretinin ve büyümesinin yavaşlayacağı bu gidişatta böyle bir gümrük duvarı, ihracatımıza ilave olumsuz etkiler yapacaktık. Güncel gidişat devam ettiği sürece Dünya Ticaret Örgütü, işlevsiz hale gelecektir. Vakit kaybetmeden ithalatımız için ek tedbirler almalı ve ihracatımız için radikal politikalar geliştirmeliyiz. Dünyada hakim olmaya başlayan 'ucuz döviz, pahalı milli para' dönemine hazırlık yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
Bülbül, konuşmasında Ur-Ge projelerine de değinerek, bu projeler sayesinde Antalya'nın dünyaya açıldığını belirtti. Ayrıca, Antalya'ya hububat kapsamlı lisanslı depo kazandırılması için ön fizibilite çalışması başlattıklarını duyurdu. Tarıma özel sosyal güvenlik sisteminin planlanması için de harekete geçtiklerini anlatan Bülbül, bu sayede tarımın istihdama katkısının artacağını vurguladı.
Komiteler Çalışmalara Yön Veriyor
ATB meslek komiteleri toplantılarında gündeme gelen konularla ilgili de bilgi veren Bülbül, hububat üretiminde bitki gelişiminin olumlu bir seyir gösterdiğini, domates birim fiyatlarının düştüğünü, limon ihracatına getirilen kısıtlamaların ticarete zarar verdiğini ve artan girdi maliyetlerinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. Bülbül, "Her zaman paylaştığımız gibi, meslek komitelerimiz çalışmalarımıza yön veren temel unsurlardır. Tüm komitelerimize, siz değerli meclis üyelerimiz aracılığıyla bir kez daha teşekkür ediyor, Mayıs ayının hepimiz için bereketli geçmesini diliyorum" dedi.
Halil Bülbül'ün ihracat için radikal politikaların gerekliliğine vurgu yapması, Antalya ve Türkiye ekonomisi için önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Küresel ticarette yaşanan değişimler ve riskler göz önünde bulundurularak, ihracatı destekleyecek ve üreticileri koruyacak adımların atılması büyük önem taşıyor. Özellikle tarım sektöründe yaşanan sorunların çözümü ve üreticilerin desteklenmesi, sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için kritik bir rol oynuyor.