Antalyalı Arıcılar Sezona Hazır! Bal Üretimi Artacak Mı?
Antalya Gündem

Antalyalı Arıcılar Sezona Hazır! Bal Üretimi Artacak Mı?


19 May 20255 dk okuma2 görüntülenmeSon güncelleme: 19 May 2025

Antalya'da bal üreticileri, yeni sezon için hummalı bir hazırlık içinde. Arıların yaşam alanı olan kovanlar yenilenirken, her bir arı özenle kontrol ediliyor. Arıcılar, kovanlarını yenileyip katlayarak, yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmeyi hedefliyor. Ağustos ayında hasat edilecek yayla balları için heyecan dorukta. Peki, bu yıl bal üretimi artacak mı?

Antalya'da Arıcılık Sezonu Başladı

Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçelerinde arıcılıkla uğraşan üreticiler, yeni sezon hazırlıklarına start verdi. Kovanların bir kısmı değiştirilirken, her bir kovandaki arılar tek tek kontrol ediliyor. Arıcılar, kovanlarını yenileme ve katlama işlemlerini büyük bir titizlikle gerçekleştiriyor. Amaçları, yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girerek bol ve kaliteli bal üretmek. Arıların koloni içerisindeki sayısının belirli bir seviyeye ulaşmasının ardından, Mayıs ayının sonlarına doğru yaylalara göç başlıyor.

Ürünlü Mahallesi'nde 50 yıldır arıcılık yapan Mesut Şanlı, ilkbahar bakımlarını yaparak sezona hazırlandıklarını belirtiyor. Şanlı, "Ürünlü Mahallesi'nde bulunan kovanlarımızın yeni sezon hazırlıklarına başladık. Bahar başlangıçlarında polen de daha iyi geliyor. Kovanlardaki arıların oğula gitmemesi için boş kovanlara bölme işlemleri yapıyoruz. Yapmazsak hepsi oğul yapıp kovanları terk ederler. Oğula giden arılardan bal alamazsın. Arılara çocuk bakar gibi bakacaksın. Bakmazsan arılarda sana bakmaz. İyi bal alamazsın" diyor.

Nisan yağmurlarının bereketiyle doğanın canlandığını ve nektarın bollaştığını vurgulayan Şanlı, "Son zamanlarda çok iyi yağmur yağdı. Doğada çiçekler oldukça bol. Arılarımız şimdiden doğada bulunan binbir çeşit çiçekten bal yapmaya başladı. Bu bakımdan sonra doğada nektar bol olduğu için burada balını alıp yaylalara götüreceğiz. Şu anda Ürünlü Mahallesi'nde bulunan kovanlardaki arılar çok güzel çalışıyor. 15 gün sonra buradaki ballarını alırız. Yaylalar şu anda soğuk. Götüreceğimiz yaylalar bin 800 metre rakımda yaylalardır. Bir ay sonra yaylaya götüreceğiz. Yaylada ise ağustos ayının 20’sinde hasat almaya başlayacağız. Götüreceğimiz yaylada kekik, geven gibi şifalı bitkilerden bal yapıyor. Ağustos ayının sonlarında ise bal hasatlarımızı gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Arıcılıkta Şans Faktörü ve Beklentiler

Arıcılığın tamamen bir şans işi olduğuna dikkat çeken Mesut Şanlı, geçtiğimiz yıl yaşadıkları ayı saldırılarını hatırlatarak, bu yıl önlemlerini aldıklarını ifade ediyor. Şanlı, "Geçtiğimiz yıl köyün içine kadar gelen ayılar yaklaşık 74 civarında arı kovanlarımızı talan etti. Bu yıl ise önlemini aldık. Tabii ki arıcılık bir şans işidir. İllaki bal olacak diye bir şey yok. Yağmur yağarsa çiçekler bol miktarda olursa bal oluyor. Olmazsa olmuyor. Bu yıl çok iyi bal almayı bekliyoruz. Kovanlarımızı mahallemize ait bin 800 metre rakımlı Katırancı Yaylası’na çıkaracağız" dedi.

Bir kovandan ne kadar bal alınacağının kestirilemediğini belirten Şanlı, bu durumun tamamen doğadaki bitkilere ve doğanın canlılığına bağlı olduğunu söylüyor. "Bir kilo da bal alabilirsin, 30 kilo da bal alabilirsin. Arılara özellikle kışın çocuk gibi bakacaksın. Haftanın iki günü kovanlarımızı açıyoruz. Onlar aç mı tok mu bakıyoruz, besliyoruz. Çocuk gibi bakmaya mecbursun" ifadelerini kullandı.

41 Yıllık Tecrübe: Muzaffer Arıcı

Akseki ilçesinde 41 yıldır arıcılıkla uğraşan Muzaffer Arıcı (60),arıların kış sonrası ilkbahar bakımlarını yaparak sezona hazırlandıklarını dile getiriyor. Verimli bir sezon için bakımların önemine değinen Arıcı, "Bu bakımlarda arılarımızdaki fazla çerçeveleri sıkıştırıyoruz, eksik balları varsa takviye yapıyoruz. Arılarımız ne kadar sıkışık olursa o kadar iyi yavru atıyorlar. Bahar başlangıçlarında polen de daha iyi geliyor. İnşallah bu sezon tüm arıcılar açısından bereketli bir yıl olur" dedi.

Amaçlarının yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek olduğunu vurgulayan Arıcı, "Arılarımızı Çimi Yaylası’na çıkardığımız zaman bir kolonide 40 bin ile 80 bin civarında arı sayısına ulaştırmalıyız ki bize bal verebilsin. Daha düşük kolonilerle yaylaya gittiğimiz zaman arılar verimli olmaz. Onun için ilkbaharda daha besliyoruz. Bu ayın sonlarına doğru ise yaylaya çıkarıyoruz. Yaylada da her yılın mevsimine göre, iklim değişikliklerine göre yağmur, rüzgar veya kurak geçmesine bağlı olarak bal miktarı oluşur. Hasadı da ağustos ayının 15-20’ si gibi yaparız. Hasattan sonra yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere getiririz" şeklinde konuştu.

Yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek için son hazırlıklarını yapan arıcılar, arıların koloni içerisinde belirli bir sayıya ulaşmasının ardından arıları başta 1960 rakımlı balı ile meşhur Çimi Yaylası ile, Göktepe, Yarpuz, Bademli, Kuyucak yaylalarına çıkarıyor. Yaylada da her yılın mevsimine ve iklim değişikliklerine göre oluşan ballar ağustos ayının ortasında hasat ediliyor. Hasadın ardından milyonlarca arı yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere geri getiriliyor.

Arıcılık Sektöründe Beklentiler ve Gelecek

Antalya'da arıcılık sektörü, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de doğal ve sağlıklı ürünlerin üretimine öncülük ediyor. Arıcıların özverili çalışmaları ve doğayla uyumlu üretim anlayışları sayesinde, Antalya balı Türkiye'nin dört bir yanında sofraları süslemeye devam ediyor. Bu yılki beklentiler yüksek olsa da, arıcılar iklim koşullarının ve doğanın dengesinin önemini vurguluyor. Umut ediyoruz ki, bu sezon arıcılarımızın emekleri karşılığını bulur ve bol, bereketli bir hasat dönemi yaşanır.