Baharın gelmesiyle birlikte birçok kişide görülen bahar yorgunluğu, deniz kıyısında yaşayan hamilelerde daha da belirginleşiyor. Uzmanlar, özellikle nem oranının yüksek olduğu sahil şehirlerinde yaşayan anne adaylarının bu durumdan daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Peki, bahar yorgunluğu hamileleri neden daha çok etkiliyor ve bu durumla nasıl başa çıkılabilir?
Bahar Yorgunluğu Hamileleri Neden Daha Çok Etkiliyor?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sanem Çimen İrgil, bahar yorgunluğunun hamileler üzerindeki etkilerini şu sözlerle açıklıyor: "Soğuk havaya alışmış insan vücudu, bir anda havanın ısınması sonucunda oluşan yüksek nemden ötürü kendini halsiz ve yorgun hissedecektir. Bu durumun asıl sebebi havanın ısınmasından çok nemdir. Denize kıyısı olan şehirlerde nem oranı çok daha yüksektir. Bu şehirlerde yaşayan insanlarda bahar yorgunluğu belirtileri gösteren insan sayısı çok daha fazladır. Bu durumdan en çok anne adayları etkilenir."
Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler de yorgunluk hissini artırabiliyor. Op. Dr. İrgil, "Anne adayı kendini fazla halsiz, uykuya meyilli ve sinirli hissedebilir. Yeni bir hayata adaptasyon çabasından doğan stres, baharın gelmesiyle oluşan hormonal değişiklikler nedeniyle anne adayını huzursuz ve mutsuz hale getirebilir. Özellikle hamileliğin son dönemlerini yaşayan anne adayları bahar depresyonu ve yorgunluğunu çok daha fazla hissedebilir" diyor.
Bahar Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir?
Bahar yorgunluğunun hamilelerde görülen belirtileri şunlar olabilir:
- Sürekli üzüntü hali
- Konsantre olamama
- Çok az veya çok uzun süre uyuma
- Normalde hoşlanılan aktivitelerden artık zevk almama
- Umutsuzluk
- Anksiyete
- Aşırı sinirlilik
- Suçluluk veya değersizlik hissi
- Yeme alışkanlıklarında değişiklik
- Sosyalleşmekten kaçınmak
- Unutkanlık
- Sürekli ve aniden ağlama atakları
Bahar Yorgunluğu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Op. Dr. İrgil, bahar yorgunluğunun olumsuz etkilerini azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:
- Daha sakin bir hayat tercih edilmeli.
- Hem çevresel hem evsel, hem de işsel sıkıntılar azaltılmalıdır.
- Gün içindeki iş planları daha az olacak şekilde düzenlenmeli, kendine ait daha fazla ve daha kaliteli bir zaman ayrılmalıdır.
- Sabah akşam 30-40 dakika temiz havalı bir ortamda yürüyüş ve yoga, pilates gibi hem vücudu hem ruhu stresten uzaklaştıracak sporlar yapılmalıdır.
Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamilelik döneminde bahar yorgunluğundan kurtulmak için beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. İrgil, şu tavsiyelerde bulunuyor: "Tavuk, kırmızı et, haftada en az 2 kez balık yenmelidir. Komposto, çorba gibi sulu gıda tüketimi artırılmalıdır. Günde en az 2.5-3 litre sıvı tüketilmelidir. Kızartma, ağır, yağlı gıdalar, çok miktarda karbonhidrat alınmamalıdır. Sindirimi zor yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yemek saatlerine mutlaka uyulmalıdır. Günde 3 öğün ana yemek, ara öğünlerde de mutlaka yoğurt, meyve, ufak sandviçlerle desteklenmelidir."
Deniz kıyısında yaşayan hamilelerin bahar yorgunluğu riskine karşı daha dikkatli olmaları ve uzmanların önerilerini dikkate almaları önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzı ile bahar yorgunluğunun olumsuz etkileri azaltılabilir ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilebilir.