Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, son depremin ardından kentsel dönüşümün sadece bina yenilemeden ibaret olmaması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Atmaca, bütüncül bir yaklaşımla toplanma alanları, altyapı ve kent içi ulaşım yollarını da kapsayan mahalle bazlı yenilemelerin şart olduğunu vurguladı.
Kentsel Dönüşümde Bütüncül Yaklaşım Şart
Prof. Dr. Atmaca, İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, daha önceki çağrılarını yineleyerek alınması gereken önlemler konusunda ısrarcı olduklarını belirtti. Bilinçli kentsel dönüşüm, bina projelerinde mesleki denetim, binaların periyodik kontrolü, toplanma ve geçici barınma alanlarının altyapılarının hazır edilmesi gibi fiziki önlemlerin, olası afetlere hazırlık konusunda son derece hayati olduğunu söyledi.
Atmaca, "Daha fazla geç kalınmadan bu fiziki tedbirler hususunda kanun ve yönetmelik bazında hızla yol alınmalıdır. Yaşanan bu son İstanbul depreminin bir uyarı niteliğinde olmasını temenni ediyor, yetkilileri gerekli tedbirleri ivedilikle almaya davet ediyoruz. Depreme dirençli kentlerin ancak ve ancak bilim ve mühendislik rehberliğinde inşa edileceğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz" dedi.
Uzun süredir kentsel dönüşümün sadece bina yenilemeden ibaret olmaması gerektiğini savunduklarını aktaran Atmaca, "Ancak maalesef bina yenilemenin isminin 'kentsel dönüşüm' olarak ifade edildiğini üzülerek görmekteyiz. Yapılan yenilemeler bir afet anında kaçış yolları, toplanma alanları ve altyapı üzerinde bir iyileştirmeyi maalesef sağlamamaktadır" ifadelerini kullandı.
Proje Onaylarında Oda Denetimi Yeniden Sağlanmalı
Atmaca, bina projelerinin mesleki denetiminin önemine de dikkat çekerek, "Bir binanın mimari, zemin, statik, mekanik ve elektrik projeleri muhakkak ilgili meslek odası denetimlerinden geçmeli, projelerin oda onayı süreci tekrar sağlanmalıdır. Bir binanın ömrü boyunca hiçbir denetimden geçmemesi de büyük bir problem olarak önümüzde durmaktadır" dedi.
Binalardaki asansör denetimlerine benzer şekilde, görev, yetki ve sorumlulukları belirgin bir denetleme prosedüründen geçirilmesinin, yaşanabilecek birçok olumsuzluğun önüne geçilmesini sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, riskli bölgeler için geçici barınma alanlarının sadece yerlerinin belirlenmesinin yeterli olmadığını, bu alanların tesisat ve elektrik altyapılarının da hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
Süreç Yönetimi de Kritik Önemde
Fiziki tedbirler kadar süreç yönetiminin de önem arz ettiğini ifade eden Atmaca, İstanbul'da okulların deprem güçlendirilmesi yapılsa da okulların tatil edilmesinin, psikolojik etmenler ve toplanma hususunun göz ardı edilemeyeceğini gösterdiğini söyledi. İdari izinli ya da uzaktan çalışma imkanı olmayan mavi yaka ya da serbest çalışanların okula gitmeyecek çocukları için sürecin nasıl yönetileceğinin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
- Kentsel dönüşüm sadece bina yenileme değil, bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı.
- Bina projelerinde mesleki denetim ve oda onayı süreçleri yeniden sağlanmalı.
- Riskli bölgeler için geçici barınma alanlarının altyapıları hazır hale getirilmeli.
- Süreç yönetimi, fiziki tedbirler kadar önem arz ediyor.
Prof. Dr. Atmaca, yaşanan son depremin bir uyarı niteliğinde değerlendirilmesi gerektiğini ve karar alıcıların, kanun yapıcıların alınacak fiziksel tedbirler hususunda daha hızlı davranarak gerekli kanun ve yönetmeliklerin çıkarılmasını ve uygulanmasını sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. İbrahim Atmaca'nın uyarıları, kentsel dönüşümün sadece binaları değil, aynı zamanda yaşam alanlarını da güvence altına alacak şekilde planlanması gerektiğinin altını çiziyor. Bu bütüncül yaklaşım, olası bir depremde can kayıplarını en aza indirmek ve toplumun güvenliğini sağlamak adına kritik bir öneme sahip.