30 Nisan 2025 Çarşamba

Tavuk Döner Alarmı! Salmonella Zehirlenmesi Öldürebilir!

Türkiye'de sıkça tüketilen tavuk döner, son zamanlarda yaşanan zehirlenme vakalarıyla gündeme geldi. Gıda Mühendisleri Odası, tavuk döner kaynaklı zehirlenmelerde salmonella riskine dikkat çekerek, tüketicileri uyardı. Uzmanlar, zehirlenme belirtilerinin 6-12 saat içinde ortaya çıktığını ve ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.

Tavuk Dönerde Salmonella Tehlikesi

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner yedikten sonra yaşanan zehirlenmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Toprak, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Kocaeli'de yaşanan toplu zehirlenme vakası, tavuk dönerdeki riskleri bir kez daha gözler önüne serdi. Bir işletmeden tavuk döner yiyen 648 kişi zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvurdu. Valilik, alınan numunelerde mikrobiyolojik kriterlere uyumsuzluk tespit edildiğini açıkladı. Bu durumun, salmonella, E.coli, S.aureus, C.perfringens gibi bakterilerin yoğunluğundan kaynaklanabileceği belirtiliyor.

Zehirlenmenin Nedenleri ve Önlemler

Uğur Toprak, zehirlenmenin olası nedenlerini şöyle sıraladı:

  • Personelin kişisel hijyen eksikliği
  • Çapraz bulaşma
  • Bozulmuş tavuk eti
  • Soğuk zincirin kırılması

Toprak, tavuk dönerin hazırlanması ve tüketilmesi sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri de vurguladı: "Tavuk döner şişe takıldıktan sonra 24 saat içerisinde tüketilmesi lazım. Ayrıca ocağa takılınca da 12 saat içerisinde tüketilmeli. Soğuk zincire ve çapraz bulaşmaya dikkat edilmeli."

Toprak ayrıca, "Maalesef sıkça yapıldığını bildiğimiz bir konu var. Yapılıp satılan tavuk dönerden bazen bir miktar kalıyor. Ertesi gün için yapılan tavuk dönerin çiğ malzemesi, bir gün önce kalan tavuk dönerin üzerine takılıyor. Bu ciddi bir problem olabiliyor." uyarısında bulundu.

Ölümcül Risk ve Uyarılar

Tavuk döner zehirlenmelerinde özellikle çocuk ve yaşlıların risk altında olduğunu belirten Toprak, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Toprak, tüketicilere ucuz ve kalitesiz ürünlere karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda mühendis sayısını artırması gerektiğinin de altını çizdi.

Tavuk döner, uygun koşullarda hazırlanmadığı ve saklanmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tüketicilerin bu konuda bilinçli olması, güvenilir yerlerden alışveriş yapması ve zehirlenme belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurması hayati önem taşıyor. Yetkililerin de denetimleri sıklaştırarak halk sağlığını koruması gerekmektedir.

İlgili Haberler