01 Mayıs 2025 Perşembe

Üniversite Zammına Mahkeme Dur Dedi! Öğrenciler Kazandı

Vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine uyguladığı yüksek zam oranlarına karşı açılan davalarda emsal niteliğinde bir karar çıktı. Mahkeme, bir vakıf üniversitesinin fahiş zammını reddederek öğrencilerin lehine hüküm kurdu. Bu karar, benzer durumda olan birçok öğrenci için umut ışığı oldu.

Fahiş Zamma Yargıdan Tokat Gibi Cevap

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18'inci Hukuk Dairesi, bir öğrencinin vakıf üniversitesine karşı açtığı davada önemli bir karara imza attı. Üniversitenin talep ettiği %100'ü aşan zamlı kayıt yenileme ücreti yerine, %67,20 enflasyon oranında zam yapılması gerektiğine hükmetti. Yerel mahkemenin kararını yerinde bulan Bölge Adliye Mahkemesi, üniversitenin istinaf başvurusunu reddetti.

Bu karar, vakıf üniversitelerinin keyfi zam uygulamalarına karşı bir ilk adım olarak değerlendiriliyor. Öğrenciler ve veliler, bu kararın emsal teşkil ederek diğer davaların da kendi lehlerine sonuçlanmasını umut ediyor.

Avukat Bostan'dan Önemli Açıklamalar

Öğrencinin avukatı Murat Bostan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bostan, "Vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine uyguladığı fahiş zamlara karşı yürüttüğümüz hukuki süreçte iki yılda farklı özel üniversitelere karşı yüzlerce öğrenci tarafından açılan dava dosyaları mevcut hale gelmiş durumda." dedi.

Avukat Bostan, ayrıca şunları kaydetti:

  • Tıp fakültesinde okuyan bir öğrenci için yıllık 1 milyon 250 bin TL gibi kayıt ücreti isteyen üniversiteler var.
  • Antalya'da da birçok öğrencinin dava dosyası şu aşamada istinaf mahkemesinde.
  • İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nden ilk kez esasa ilişkin bir karar çıktı.
  • Karar netice itibarıyla davamızın haklı olduğunu kabul ediyor. Ancak karar kesin değil, son sözü Yargıtay söyleyecek.

Öğrenciler Ne Yapmalı?

Avukat Bostan, öğrencilerin kayıt yenileme öncesi fahiş fiyattan zarar görmemesi için yapılması gereken hukuki süreci de anlattı:

Vakıf üniversitelerinde okuyan ve kayıt yenileme döneminde bu şekilde fahiş zam uygulandığını gören öğrenci arkadaşlar kayıtlarını yenilemeden tüketici mahkemelerinden ihtiyati tedbir kararı talep ederek, ücretin ödenmesinden önce elde edecekleri bu karar ile daha sonra iade süreci ile uğraşmak yerine baştan enflasyona göre kayıtlarını yenilemeleri mümkündür.

Bu karar, vakıf üniversitelerinin eğitim ücretlerine keyfi zam yapmasının önüne geçilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Benzer durumda olan öğrencilerin haklarını aramaları ve yasal yollara başvurmaları, bu tür uygulamaların son bulması için büyük önem taşıyor. Yargıtay'ın vereceği karar, bu konuda son noktayı koyacak ve vakıf üniversitelerinin zam politikaları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olacak.

İlgili Haberler