İstanbul Eminönü'nde bir araya gelen feministler, gözaltında kadınlara yönelik çıplak arama iddialarına karşı seslerini yükseltti. Üsküdar İskelesi önünde toplanan grup, faillerin yargılanmasını talep etti ve uygulamaları kınadı. İşte detaylar:
Feministlerden Sert Tepki: "Cinsel İşkence Suçtur!"
Feministler, gözaltında ve hapishanede yaşanan usulsüz çıplak aramaların cinsel işkence olduğunu vurgulayarak, bu tür uygulamaların suç teşkil ettiğini belirtti. Açıklamada, "Failinin üniformalı olması, bunu devlet adına işlediğini iddia etmesi, adına 'rutin uygulama' demesi bu gerçeği değiştirmez" ifadelerine yer verildi. Grup, yetkililere şu soruları yöneltti:
- Kadınları, LGBTİ+’ları taciz edin emrini kim verdi?
- Köşede kıstırıp dokunun emrini kim verdi?
- Tecavüzle tehdit eden küfürler sıralayın emrini kim verdi?
- Çırılçıplak soyun diye bir emir mi aldınız?
Polis Yürüyüşe İzin Vermedi
"Gözaltında cinsel taciz, çıplak arama işkencedir. İşkence suçtur, failler yargılansın" yazılı pankart taşıyan feministler, "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Çıplak arama cinsel şiddettir, taciz, tecavüz şiddeti cinsel şiddettir" sloganları attı. Karaköy'e yürüyerek basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis izin vermeyince, açıklama Eminönü'ndeki Üsküdar İskelesi önünde yapıldı.
Gözaltında kötü muamele gören kadınların yalnız olmadığını vurgulayan feministler, İstanbul Emniyeti'ne ve cezaevlerinde çalışan infaz memurlarına seslenerek, kadınlara ve LGBTİ+ bireylere yönelik cinsiyetçi küfürlerin, tecavüz tehditlerinin ve cinsel tacizlerin suç olduğunu hatırlattı. "Sizin göreviniz tam tersine bunu evde, sokakta, işte, herhangi bir yerde yapan, yapmaya kalkan erkeklere engel olmak; onlardan biri olmak değil. Kadınların tacize uğradığında başvurması beklenen kurumsunuz siz. Bunu siz unutmuş olabilirsiniz, ama biz unutmuyoruz" denildi.
Çıplak Arama İnsan Hakları İhlalidir
Açıklamada, çıplak aramanın bir uygulama değil, insan hakları ihlali olduğu vurgulanarak, buna karşı çıkmanın, direnmenin, bu suça tanık olunduğunda müdahale etmenin ve şikayetçi olmanın bir hak olduğu belirtildi. Kanunlara göre polisin değil çıplak arama, üst araması yapmak için bile hakim kararı alması gerektiği hatırlatıldı. Cezaevi girişinde çıplak arama ise ancak kuruma yasak madde sokma şüphesi varsa yapılabilir. Ancak feministler bunun uzunca süredir sesini yükselten, mücadele eden kadınlara karşı bir silah haline dönüştürüldüğünü ifade etti.
Feministlerin Eminönü'ndeki protestosu, gözaltında yaşanan çıplak arama iddialarına dikkat çekerek, bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurguladı. Kadın hakları savunucuları, faillerin yargılanması ve bu tür insanlık dışı uygulamaların son bulması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.