01 Mayıs 2025 Perşembe

İklim Yasası: Saray İktidarı, Her Şeyi Nasıl Ranta Çeviriyor?

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İklim Kanunu Teklifi'ni eleştirdi. Bayhan, yasanın sermayeye rant yaratmayı amaçladığını savunarak, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Sermayenin Medusası İktidar

Bayhan, iktidarın uluslararası tekellerin ve sermayenin Medusası gibi hareket ettiğini belirterek, "Nereye dokunsa, neye baksa, neyi görse sermayeye hizmet için kâr ve ranta çeviriyor" dedi. Memleketteki sorunların dahi sermaye için fırsata dönüştürüldüğünü ifade eden Bayhan, iklim değişikliği gibi önemli bir konunun dahi rant aracı haline getirildiğini vurguladı.

Bayhan, konuşmasında şunları söyledi:

"Adına sırf göz boyamak için ‘İklim Yasası’ denmiş olan bu yasaya hayır birliğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Sarayda öyle bir iktidar var ki, uluslararası tekellerin, sermayenin Medusası gibi nereye dokunsa, neye baksa, neyi görse sermayeye hizmet için kâr ve ranta çeviriyor. Memlekette ‘bir derdimiz var’ demeye gelmiyor; bir derdinizden bahsetseniz, onu allem edip kallem edip bir yolunu buluyor; ticaretin, sömürünün, kârın, rantın konusu haline getiriyor. Şimdi böyle bir adımla, böyle bir hamleyle daha karşı karşıyayız. ‘Türkiye’de ve dünyada iklim değişikliği insanların, doğanın yaşamı açısından kötülüğe neden oluyor; bunu da esas olarak bu sömürü düzeni, bu kapitalist düzen, bu sermaye düzeni neden oluyor’ diyorsunuz, bunun çözümü için adım atın diyorsunuz, o ne yapıyor? Gerçekten sermayenin Medusası gibi oraya elini atıyor ve oradan kâr ve rant çıkarıyor. Umarım, dilerim, önümüzdeki dönem hep birlikte bu medusanın gözlerini kör edeceğiz. Bu yasaya hayır diyoruz."

İklim Kanunu Teklifi'nde Neler Var?

İklim Kanunu Teklifi'ne göre:

  • Her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.
  • Sera gazı emisyonları azaltılacak.
  • İklim Değişikliği Başkanlığı, raporlar hazırlayacak, teşvik mekanizmaları geliştirecek.
  • Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek.
  • Emisyon Ticaret Sistemi kurulacak.
  • Sera gazı emisyon izni zorunlu olacak.
  • Çeşitli idari para cezaları uygulanacak.

Yasanın Sonuçları ve Etkileri

İklim Kanunu Teklifi'nin kabul edilmesiyle birlikte, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki yol haritası belirlenmiş olacak. Ancak, EMEP gibi muhalefet partileri ve ekoloji örgütleri, yasanın sermaye odaklı olduğunu ve yeterli çevresel koruma sağlamadığını savunuyor. Yasanın uygulanması sürecinde, çevresel etkilerin ve sosyal adaletin gözetilmesi büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, İklim Kanunu, beklenen faydaları sağlamak yerine, yeni sorunlara yol açabilir.

İlgili Haberler