01 Mayıs 2025 Perşembe

Proje Okullarında Ayrımcılık İddiası! DEM'den Soru Önergesi

DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle proje okullarındaki öğretmen atamalarına ilişkin bir soru önergesi sundu. Önergede, öğretmenlerin itirazları, sendikaların tepkileri ve öğrencilerin eylemleri vurgulanarak, atamalarda ayrımcılık yapılıp yapılmadığı sorusu yöneltildi.

Proje Okullarında Neler Oluyor?

Semra Çağlar Gökalp, önergesinde öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin işlemlerin hangi mevzuat, yönetmelik veya genelgeye dayandığını sordu. Ayrıca, atamalarda sendikal kimlik, etnik kimlik veya siyasi görüş gibi ayrımcı uygulamaların olup olmadığına dair değerlendirme ve denetimlerin yapılıp yapılmadığını öğrenmek istedi. Özellikle Şehremini Anadolu Lisesi öğrencilerinin "Öğretmenime dokunma" eylemi de önergede yer aldı.

Önergede yer alan diğer sorular şunlar:

  • Proje okullarının illere göre dağılımı nasıldır?
  • Proje okullarına atama kriterlerini sağlayan öğretmen ve idareci sayısı kaçtır?
  • Proje okulu statüsündeki okullara son 5 yılda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden ayrılan pay yıllara göre ne kadardır?
  • Proje okullarındaki öğrenci ve derslik sayısı kaçtır?
  • Türkiye genelinde proje okulu statüsündeki liselerde 2023-2025 yılları arasında görevden alınan, yer değişikliğine zorlanan ya da yerlerine yeni öğretmen atanan eğitimci sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nasıldır? Bu öğretmenlerin üyesi oldukları sendikalara göre dağılımı nasıldır?

Atamalarda Şeffaflık Vurgusu

Gökalp, proje okullarında görev yapacak öğretmen ve yöneticilerin belirlenmesinde hangi nesnel kriterlerin kullanıldığını, atama ve görevden alma kararlarının kimler tarafından alındığını da sordu. Ayrıca, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına öğretmen atama ve yönetici görevlendirme tarihleri ile öğretmen yer değiştirme tarihlerinin farklı olmasının sebebini sorguladı. Bu okullara yapılan atamalar için eğitim-öğretim yılı ara döneminin tercih edilmesinin sebebi de merak konusu.

"Eğitim sendikalarının, bu atamaların siyasi gerekçelerle yapıldığı ve eğitimde kadrolaşmanın amaçlandığı yönündeki açıklamaları Bakanlığınızca soruşturulmuş mudur?" sorusu da önergede yer aldı. Gökalp, öğretmenlerinin başka okullara tayin edilmesine karşı öğrencilerin protesto eylemleri sonucunda hakkında disiplin işlemi başlatılan öğrenci sayısını ve bu öğrencilerin eğitim haklarının korunması adına Bakanlığın herhangi bir güvence sağlayıp sağlamadığını sordu.

Öğrenci Motivasyonu ve Fırsat Eşitliği

Üniversite yerleştirme sınavlarına az bir zaman kaldığı göz önünde bulundurulduğunda öğretmen değişikliklerinin öğrencilerin moral ve motivasyonlarına olan etkileri de önergede değerlendirildi. Proje okullarına yapılan müdahalelerin, eğitimde fırsat eşitliği ve bölgesel farklılıklar üzerindeki etkileri de soruldu. Bu uygulamaların dezavantajlı bölgelerdeki okullara etkisine dair bir etki analizi yapılıp yapılmadığı da merak ediliyor.

DEM Parti'nin önergesi, proje okullarında yaşanan öğretmen atamalarına ilişkin kamuoyunda oluşan tepkileri Meclis gündemine taşıyor. Atama sürecinin şeffaflaştırılması ve atama yönetmeliğinin objektif kriterlere göre yeniden düzenlenmesi yönünde bir adım atılması bekleniyor. Bu soruların yanıtları, proje okullarının geleceği ve eğitimde fırsat eşitliği açısından büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler