Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulmaya hazırlanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, trafik kurallarını ihlal edenlere yönelik cezalar önemli ölçüde artırılıyor. Özellikle alkollü araç kullanımına getirilecek yeni düzenlemeler, sürücüleri ciddi şekilde etkileyecek. Hazırlanan taslağa göre, alkol veya uyuşturucu madde etkisinde araç kullananlar, herhangi bir kazaya karışmasalar dahi hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklar.
Alkollü Araç Kullanımına Hapis Cezası Geliyor
Yapılacak değişikliklerle, alkollü ya da uyuşturucu madde etkisinde araç kullandığı tespit edilen sürücülere verilecek cezalarda önemli artışlar öngörülüyor. Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullananlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Mevcut durumda alkollü araç kullanılması halinde ehliyet sahipliğini kısıtlayan madde, artık sürücünün trafik güvenliğini tehlikeye atan bir vukuata karışmadığı durumlarda dahi hapis cezası almasına olanak tanıyacak.
Düğünde Silah Atanlara Ağır Ceza
Teklifle, meskun mahalde silahla ateş edenlere verilecek cezalar da artırılacak. Bu kapsamda Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 170. maddesindeki değişiklikle, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde veya kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda, silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullananlara verilen hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan başlayacak ve 5 yıla kadar çıkabilecek. Ayrıca, kamuoyunda "kurusıkı" olarak bilinen ses ve gaz fişeği atabilen silahlarla ateş edilmesi de suç kapsamına alınacak. Düğün, nişan, asker uğurlaması gibi etkinliklerde silahla ateş edilmesi halinde ise verilecek ceza, yarısından bir katına kadar artırılacak.
Kiralık Araçlara Yeni Düzenleme
Kiralık araçların iade edilmemesi veya parçalarının değiştirilmesi, bu araçların bazı suçlarda kullanılması gibi durumlar nedeniyle yeni düzenlemeler yapılacak. TCK'nin 155. maddesindeki değişiklikle "güveni kötüye kullanma" suçunun konusunun motorlu kara, deniz veya hava taşıtı olması, nitelikli hal sayılacak ve bu suçtan verilecek ceza bir kat artırılacak. Bu düzenleme ile kiralık araçlarla işlenen suçların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yeni yargı paketi ile trafik kurallarını ihlal edenlere yönelik cezaların artırılması, caydırıcılığı artırarak trafik güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Özellikle alkollü araç kullanımına getirilen hapis cezası, bu konuda daha dikkatli olunmasını sağlayacak ve olası kazaların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, trafik kurallarına uyumun artması ve trafik kazalarının azalması bekleniyor.