Sağlık Bakanlığı'nın Kilo Tartısı Skandalı! O İlaçlar Mı Satılıyor?
Son Dakika

Sağlık Bakanlığı'nın Kilo Tartısı Skandalı! O İlaçlar Mı Satılıyor?


22 May 20255 dk okuma3 görüntülenmeSon güncelleme: 22 May 2025

Sağlık Bakanlığı'nın son dönemde başlattığı meydanlarda vatandaşların kilosunu ölçme uygulaması, İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez'in gündeme getirdiği "rant" iddialarıyla yeni bir boyut kazandı. Çömez, bu uygulamanın altında yatan nedenleri sorgulayarak, özellikle bazı diyabet ve zayıflama ilaçlarının reçetesiz satışıyla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi.

Kilo Ölçümünün Altında İlaç Rantı Mı Var?

Turhan Çömez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Danimarka firması Novo Nordisk tarafından üretilen "Ozempic" adlı ilacın Türkiye'de de satıldığını ve kısa süre önce "Mounjaro" adlı bir ilaca daha ruhsat verildiğini belirtti. Çömez, "Bu tartının altında rant var. Sokaklarda boyu ve kilosu ölçülen vatandaşa, ‘Obezsin, şu ilacı kullan’ diyorlar. Bu iki ilaç da reçetesiz satılıyor ve rant yaratılıyor. Ozempic ve Mounjaro adlı ilaçların reçetesiz satılması yasaklanmalı" ifadelerini kullandı.

Çömez'in dikkat çektiği bir diğer nokta ise, bu tür ölçümlerin neden hastanelerde yapılmadığı oldu. "Bayram değil seyran değil, nereden çıktı bu boy-kilo ölçme meselesi?" diye soran Çömez, sağlık personelinin sokaklarda bu işle meşgul edilmesinin ve vatandaşların yoldan çevrilerek ölçümlerinin yapılmasının mantıklı bir açıklaması olmadığını savundu. Ayrıca, bu durumun arkasında bir rant meselesi olduğunu ve ilaçların reçetesiz satılarak insanların yanlış yönlendirildiğini iddia etti.

Reçetesiz İlaç Satışı Tehlikesi ve Uzman Görüşü

Turhan Çömez, bir uzman hekim olarak, her hastanın hastaneye geldiğinde boyunun ve kilosunun ölçülerek kayıtlarının alındığını, incelendiğini ve teşhis ile tedavilerinin yapıldığını vurguladı. Ancak, bu uygulamanın hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde yapılmaması, sokaklarda yapılması soru işaretleri yaratıyor. Çömez, "İnsanları yoldan geçerken kolundan tutup çekiyorsun. Elinde kolunda çantası var, topuklu ayakkabısı var, boyu kilosunu ölçtük bu durumda sağlıklı sonuç çıkar mı?" şeklinde konuştu.

Bu iddialar, Sağlık Bakanlığı'nın kilo kontrolü uygulamalarının ardında yatan gerçek nedenlerin sorgulanmasına yol açarken, özellikle diyabet ve zayıflama ilaçlarının reçetesiz satışının yarattığı tehlikelere dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu tür ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini ve reçetesiz satışının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı'nın bu iddialara nasıl bir yanıt vereceği ve konuyla ilgili nasıl bir açıklama yapacağı merakla bekleniyor. Bu durum, sağlık politikalarının ve uygulamalarının şeffaflığı ve hesap verebilirliği açısından önemli bir sınav niteliği taşıyor.