ATB Nisan Ayı Meclis Toplantısı: Tarım ve İhracat Gündemde!
Antalya Gündem

ATB Nisan Ayı Meclis Toplantısı: Tarım ve İhracat Gündemde!


30 April 20255 dk okuma8 görüntülenmeSon güncelleme: 16 June 2025

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci'nin başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda tarım sektöründeki güncel gelişmeler, ihracat politikaları ve lisanslı depoculuk gibi önemli konular ele alındı. Üyeler, yönetimin bir aylık çalışmaları hakkında bilgilendirilirken, ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, tarım ve ekonomiye dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

İklim Değişikliği ve Tarım Sigortasının Önemi

Halil Bülbül, iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye'de de hissedildiğini vurgulayarak, kuraklık, sel, don, hortum ve dolu gibi aşırı hava olaylarının tarım sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle Malatya'dan Antalya'ya kadar birçok ilde kayısı, fındık, elma ve kiraz gibi ürünlerde ciddi don zararları yaşandığına dikkat çekti. Ağır üretim maliyetleri altında ezilen üreticinin, yüksek sigorta primleri nedeniyle tarım sigortası yaptıramadığına değinen Bülbül, bu durumun afetler karşısında savunmasız kalmalarına neden olduğunu ifade etti.

Bülbül, tarım sigortasının bir zorunluluk olarak görülmesi ve özellikle küçük üreticiyi koruyacak, maliyet yükünü azaltacak yeni bir modelin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Üreticilerin zararlarının karşılanması için bakanlığın çalışmalara başlamasının önemli olduğunu, ancak tarım sigortası sisteminin köklü şekilde gözden geçirilmesi ve üreticiyi motive eden çözümlerin uygulanması gerektiğini söyledi.

İhracat İçin Radikal Politikalar Şart

Halil Bülbül, ülke, Antalya ve tarım sektörü açısından gittikçe yükselen risklerin sadece doğa ve iklim olayları bakımından değil, uluslararası politik kararlar bakımından da gerçekleştiğini kaydetti. Bu kararların ihracatı olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Bülbül, "ABD Başkanı'nın anlık kararlarıyla başlayıp derinleşen ve yaygınlaşarak uluslararası ticareti etkileyen politikalarla karşı karşıyayız. Dünya ticaretinin ve büyümesinin yavaşlayacağı bu gidişatta böyle bir gümrük duvarı, ihracatımıza ilave olumsuz etkiler yaratacaktır. Güncel gidişat devam ettiği sürece Dünya Ticaret Örgütü, işlevsiz hale gelecektir. Vakit kaybetmeden ithalatımız için ek tedbirler almalı ve ihracatımız için radikal politikalar geliştirmeliyiz. Dünyada hakim olmaya başlayan 'ucuz döviz, pahalı milli para' dönemine hazırlık yapmalıyız" dedi.

Lisanslı Depoculuk ve Sosyal Güvenlik Sistemi

Antalya'ya hububat kapsamlı lisanslı depo kazandırılması için ön fizibilite çalışması başlattıklarını duyuran Halil Bülbül, bu konuda önemli bir adım atılacağını belirtti. Ayrıca, tarıma özel sosyal güvenlik sisteminin planlanması için harekete geçtiklerini ve sektör paydaşlarının katılımıyla toplantılar düzenlediklerini anlattı. Bu çalışmalarla tarıma özel bir sosyal güvenlik modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Böyle bir modelin geliştirilmesiyle sektörün, yerinde istihdama ve ekonomiye daha fazla katkı sunacağı öngörülüyor.

ATB Nisan Ayı Meclis Toplantısı, tarım sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı önemli bir platform oldu. İklim değişikliğinin etkileriyle mücadele, tarım sigortasının yaygınlaştırılması, ihracat politikalarının geliştirilmesi ve lisanslı depoculuk gibi konuların ele alınması, sektörün geleceği açısından umut verici adımlar olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, tarıma özel bir sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi, sektörün daha sürdürülebilir ve cazip hale gelmesine katkı sağlayacaktır.